„Szibériai Svájc”

A szajano-susenszkojei rezervátumban 2013-ban jelennek meg az első turistaútvonalak. Egyelőre ez a körzet el van zárva a látogatók elől.

Dél-Szibéria nehezen megközelíthető vidékéről van szó, ahol érintetlen a természeti világ.”Szibériai Svájc” – így nevezik ezt a festői szépségű és sajátos éghajlatú helyet. Tudósítónk járt ezen a különleges vidéken.

Sziklás hegységek, a Jenyiszej, Szibéria egyik legnagyobb folyója. A flóra és a fauna ritka képviselőinek birodalma. Lakosság itt gyakorlatilag nincs. Néhány faház sorakozik, ahol a természetvédelmi terület munkatársai laknak. Az ő feladatuk a rezervátum védelme.

Itt nincs televízió, rádió, nem működnek a mobiltelefonok. A hordozható rádióállomás segítségével is csak tucatnyi kilométer távolságra lehet kapcsolatot tartani. A Nyugat Szaján Oroszország érintetlen vidéke, amely lényegesen különbözik minden más körzettől, elsősorban is a biológiai és a domborzati változatosság miatt- mondja Gennagyij Kiszeljov, a rezervátum igazgatója.

– Ha megnézzük, mennyi patás állat van itt, akkor elmondhatjuk, hogy itt él például a szibériai kőszáli kecske. De a ragadozók közül van farkas, medve, fehér párduc, hiúz. Ez olyan különleges hely, ahol három ritka vadmacska-fajta is honos. Mindez nagy értéket képvisel. Egyben minta, amelyet meg kell őrizni az eljövendő nemzedékek számára.

A rezervátumot a hetvenes években alakították ki, és most először lesznek itt turistaútvonalak. Az ökológiai turizmus tervezetét már kidolgozták. A szaktárca finanszírozza a szükséges infrastruktúra kialakítását. Természetesen továbbra is kiemelt szerepet kap a természetvédelmi területen élő állatok védelme, a természetvédelem. mondja az igazgató.

Az első látogatókat 2013-ban várják. Komfortos gerendaházakat építenek számukra. Kijelölik a speciális útvonalat az ismeretterjesztő túrák számára. A szajano-susenszkojei rezervátum vezetője szerint a projekt iránt nagy az érdeklődés Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Ez érthető, hiszen sehol sincsenek olyan óriási természetvédelmi területek, mint Oroszországban – mondja Gennagyij Kiszeljov, akinek a gazdasága közel 400 ezer hektár.

– Az a célunk, hogy tájékoztassuk az embereket, tanítsuk őket arra, hogyan kell a természethez viszonyulni. Bemutatjuk, mennyire törékeny a szibériai föld szépsége – mondja az igazgató.

Aki egyszer járt ezen a vidéken, biztos, hogy visszavágyik.

hungarian.ruvr.ru

42

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe