Miként múlik ki Románia – a România liberă napilap cikke

Az országok nem Isten által hátrahagyott természetes entitások. Nem létezik „Örök Románia”, mint ahogy nincs Örök Németország, Örök Amerika, vagy Ciorant parafrazálva, Örök Paraguay.

romania-liberaAz országok az emberek mesterséges építményei, melyeket nagy odafigyeléssel karbantartani, gondozni, állandóan ápolni kell, mert egy nemzet sikere, vagy katasztrófája egy nemzedék alatt megtörténhet. Románia a saját kormányzata terhe alatt minden eltelt nappal meghal egy kicsit.

Ez energiaügy európai biztos, Günther Oettinger úr kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Románia kormányozhatatlan ország. A külügyminiszter úr, Corlăţean „meglepett”-nek mondta magát és „hivatalos, nyilvános és meggyőző magyarázatokat” követelt. Corin Creţu euroképviselő asszony, mint minden magára valamit is adó szocialista, „megmondta” Oettingert a főnökének és azt kérte a Bizottság elnökétől, Barrosotól, hogy „határolódjon el” Oettinger nyilatkozataitól, mert állítólag nem demokratikus és nem szép dolog rosszat mondani egy olyan kormányról, melyet a népesség 56 százaléka megszavazott. A miniszterelnök úr, Victor Ponta azt mondta, neki „úgy tűnik, hogy kormányozhatók vagyunk” és ezen kívül „jó házigazdák” is. Azt mondanád, hogy a német nem tudja, mit beszél, a bukaresti kormány pedig a leghatékonyabb, legalkalmasabb és legfelelősebb kormány Európában, ahogy azt minden nap elmondja nekünk a párt- és állami tévék propagandaapparátusa.

De ha Románia ennyire kormányozható és kormányzott, akkor miért van szükség az Európai Unió és az Egyesült Államok által érvényesített és parafált kohabitálási paktumra az elnök és a miniszterelnök között? Ha minden a legjobb helyen van a kormányzati aktusban, akkor miért kellett az európaiaknak és az amerikaiaknak kiharcolniuk egy olyan megállapodást az elnök és a kormányfő között, mely a kormányzás minimális alapját képezi Romániában? Mert a tavaly nyári önkényességi, visszaélő és alkotmányellenes törvénykezési és jogállamiság elleni merényleti orgia után a politikai osztály feltárta a világ előtt Románia politikai csődjét. Ha Románia ma kormányzott ország, akkor ez annak köszönhető, hogy van két őr, akik gondoskodnak arról, hogy a dolgok ne fajuljanak el újra: az AEÁ és az EU. Nagyjából ez a helyzet Románia politikai szempontból vett „kormányozható” jellegével.

Ha azonban azt nézzük meg, hogy mi történik a román gazdaságban és társadalomban, akkor napfényre kerülnek a katasztrófa dimenziói. Ugyanaz a kormány és ugyanazok a tévék tegnap diadalmasan bejelentették, hogy az Európai Bizottságnak a reformprogramra vonatkozó, szerdán, Brüsszelben közzétett ajánlásai kivonják Romániát a túlzott költségvetési hiány eljárás alól. Így van. Románia csökkentette a költségvetési hiányát, de ezt a beruházások csökkentésével – beleértve a Drumul Taberei metróvonal építését, mely az európai főváros egyharmadát bombatámadás utáni állapotban hagyta – és azzal érte el, hogy a kormány már nem ad pénzt a polgármesteri hivataloknak, melyek olyan pénzt költenek, mellyel nem rendelkeznek és így hátralékos adósságokat halmoznak fel. NEM a jó kormányzás eredményeként.

Ha valaki arra is kíváncsi lett volna, hogy mi áll valójában a Bizottság ajánlásaiban, akkor a román társadalom és gazdaság egyik legfeltáróbb látleletét fedezte volna fel, mely kemény, kíméletlen és teljesen mentes a pártpropaganda sminkjétől. És ebből a látleletből az olvasható ki, hogy Románia olyan ország, mely lassan, minden eltelő nappal meghal a saját alkalmatlan, nem hatékony és – tesszük hozzá mi – korrupt kormányzata terhe alatt.

A nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, a lakosság elöregszik, a foglalkoztatottsági szint pedig alacsony. „Az egészségügyi rendszert jelentős egyenlőtlenségek jellemzik, ami a szolgáltatásokhoz való hozzáférést és ezek minőségét illeti, a források nem hatékony felhasználása és a hibás elköltése következményeként”. Vagyis az alkalmatlanság és a korrupció miatt. A foglalkoztatottsági szint alacsony és semmi esélyünk nincs 2020-ig elérni a 70 százalékot. „A munkaerő termelékenysége az egyik legalacsonyabb az EU-ban”. A fiatalok körében a foglalkoztatottsági és aktivitási arányok, tavaly, a legalacsonyabbak között voltak Európában, miközben a fiatalok körében a munkanélküliség 22,7 százalékos volt. „Romániában a nem foglalkoztatott és valamilyen oktatási, vagy szakképzési programban nem érintett fiatalok aránya magas és növekszik (16,8% 2012-ben). De már egy iskola elvégzése sem segít, mert a felsőfokú végzettségű fiatalok körében magas a munkanélküliségi ráta, a túlképzettségi arány pedig szintén, ami azt jelenti, hogy a fiataljaink azt vállalnak, amit lehet és bármilyen állást, tanulmányaiktól függetlenül. „2011-ben a lakosság 40,3 százalékét fenyegette a szegénység és a társadalom peremére szorulás, ami kétharmaddal magasabb az EU-s átlagnál”, a gyermekek körében pedig 49,1 százalékos az aránya azoknak, akiket a szegénység fenyeget. A gyermekek fele szegény, a fiatalok csaknem negyede munkanélküli, az iskola-elhagyás mértéke pedig növekszik, mert egy iskola elvégzése már semmit sem segít.

Sőt, Románia versenyképességi gondokkal küzd, mert az ipar és a szolgáltatások terén továbbra is alacsony a termelékenység. A fő gondok a gyenge üzleti környezet és a kutatás és fejlesztés elégtelen támogatása.

Amikor az Európai Bizottság azt írja, hogy Romániában „az elégtelen adminisztratív képesség az aggodalom egyik fő oka”, ez azt jelenti, hogy a kérdéses „adminisztratív képesség” valójában katasztrofális. „A közigazgatást a sürgősségi rendeletek gyakori alkalmazása miatti inkoherens jogi keret, a tárcaközi együttműködés alacsony szintje és túlzott bürokrácia jellemzi. Ennek hatékonyságát a kompetenciák hiány és a személyzet toborzásának átláthatatlansága szintén aláássa”. A gyenge adminisztratív képesség, természetesen, az európai pénzek lehívásának gyenge arányában tükröződik.

Adják ehhez hozzá az igazságügyet, adják hozzá a korrupciót, mely e dokumentum minden sorából, de az EEM-dokumentumokból is kiolvasható és megkapják Románia pontos képét. De ez nem egy kormányozható ország képe, ahogy azt Ponta úr „hiszi”. Ez egy kimúló ország arcképe. (eurocom.wordpress.com)

Cristian Câmpeanu/romanialibera.ro

A legfrissebb bejegyzések a címlapon. Kattintson!

85

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe