Klaus Johannis szerint az idén szinte biztos nem lesz régiósítás

A PNL első elnökhelyettesének, Klaus Johannisnak rossz híre van a régiósítás tervét erőltető Liviu Dragnea kormányfő-helyettesnek: „idén szinte biztosan nem hajtjuk végre”.

A régiósítással foglalkozó PNL-s bizottságot koordináló Johannis újabb határidőhöz köti e terv sikerességét – 2022.

Fotó: Gandul/Silviu Matei – Mediafax

Fotó: Gandul/Silviu Matei – Mediafax

Liviu Dragnea kormányfő-helyettes és a PSD területi vezetői továbbra is azt állítják, hogy idén valósággá válhat a régiósítás és az alkotmány módosítása. Másrészről a PNL egyre inkább az alkotmánymódosításról szóló népszavazásnak az elnökválasztás első fordulójának időpontjára halasztásáról beszélnek, a régiósítás pedig úgy tűnik, nem számít elsődlegességnek.

A PNL első elnökhelyettese, Klaus Johannis kijelentette, „szinte biztos, hogy az idén nem kerül sor a régiósításra”, mert kevéssé valószínű, hogy az idén megvalósul az alkotmánymódosítás.

„Ha az idén nem hajtjuk végre a régiósítást és szinte biztos, hogy nem, akkor elveszíti a sürgős jellegét és teljesen elveszíti azt. Nincs okunk sietni, mert most nincs okunk sürgetni”, ezt az álláspontot fejtette ki Klaus Johannis.

A liberális megcáfolja Liviu Dragnea kormányfő-helyettes régiósítás melletti kampányának központi témáját is: az európai pénzek lehívásából fakadó elsődlegesség. Johannis, Dragnea kormányfő-helyettes kijelentéseivel teljesen ellentétesen, azt állítja, hogy a jelenlegi közigazgatási felosztás nem akadálya az európai pénzek lehívásának. Sőt, Johannis azt állítja, hogy a régiósítást akár 2022-ben is végrehajthatják.

„Nincs valós kockázat, nem látom valóságosnak ezt a veszélyt. Románia azokkal a fejlesztési régiókkal rendelkezik, melyek eddig is lehívták a pénzeket. A jelenlegi ADR-k (Regionális Fejlesztési Ügynökségek – E-RS) átveszik majd az európai pénzek kezelését, ezeknek 2022-ig kell ilyen formában maradniuk, ha az n plusz kettő változatot vesszük figyelembe, vagyis a költségvetési időszak plusz két év. És akkor van időnk 2022-ig, hogy folyamatosan dolgozzunk a régiókon és alakítsuk, újrafogalmazzuk azokat, ami az európai pénzeket illeti, tette hozzá a PNL-s első elnökhelyettes.

Az alkotmánymódosításról szóló népszavazás elhalasztása mellett eddig Victor Ponta kormányfő és a PNL elnöke, Crin Antonescu foglalt állást. Minthogy az új alkotmány nélkül a régiósítás nem valósítható meg, mert a jelenlegi alaptörvényben nem szerepelnek közigazgatási-területi egységekként a régiók, el fogják halasztani Liviu Dragnea tervét.

Dragnea kormányfő-helyettes azt mondta, hogy az alkotmánymódosításról szóló népszavazás dátumát illetően e hónap végén hoznak döntést az USL-ben és nem kizárt, hogy a régiósítás és az alkotmány ez év végéig valósággá válik.

PSD-s alelnök: „Hiúságokkal kapcsolatos ügyekről van szó”

Gheorghe Nichita PSD-s alelnök kiáll amellett, hogy az európai pénzek lehívásához szükség van a régiósításra és hogy ezt a tervet nem szabad halogatni.

„Nagyon sok dolgot lehet tenni 20, vagy 50 év múlva. Az egyik államfő is azt mondta, hogy több mint 50 év múlva lesz szükségünk autópályákra. Megszenvedtük, hogy nem építettük meg azokat időben. Ha 10-12 évvel ezelőtt elindítottuk volna a beruházási terveket, most máshol tartanánk, az emberek jobban élnének. Akkor kell megnéznünk, mit teszünk, amikor politikai és közigazgatási felelősségeink vannak”, mondta Nichita a Gândulnak.

Példaként Jászvásárt (Iaşi) említette, melynek az európai pénzekből megvalósult terveknek köszönhetően sikerült fejlődnie. Nichita azt mondja, a régiósítás terve nagyon sok hiúságot szított és sokan azért ellenzik, mert nincs esélyük e régiók vezetésébe kerülni.

„Ha nem nem tudom hova kerül a régió központja, akkor megharagszanak és nem akarnak régiósítást. Ha nem ő a régió vezetője, akkor nem akar régiósítást. Ha nem Popescu, vagy Ionescu lesz a régió vezetője, akkor már nem tetszik neki a régiósítás. Végső soron hiúságokról van szó. Európához kapcsolódunk, vannak régiók Európában? Túl kell lépnünk az egyesek és mások közötti versengés stádiumán”, mondta még a Gândulnak Jászvásár polgármestere, Gheorghe Nichita, a PSD alelnöke.

Cristian Andrei – Mediafax / gandul.info, 2013. augusztus 1.

Forrás: EuroCom – Romániai Sajtófigyelő

39

1 hozzászólás

  • Adja a jó Isten, hogy 2022-ig tolódjék, addig még sok víz jön le a havasról. Szerintem a jászvásári polgármester úrnak egyszerűbb, neki nem kell nemzetisége egységét féltenie !
    Simó A.

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe