Casoni Ibolya „Időalagút” című állandó kiállítása Marosvásárhelyen

Szeptember 25–én, délután 6 órakor nyitják meg Casoni Ibolya, marosvásárhelyi festőművész állandó kiállítását a Rózsák tere 58 szám alatt, a régi Divatház épületében.

Casoni Ibolya1A marosvásárhelyi művésznő munkásságával gyorsan elnyerte kortársai figyelmét, és jelenleg nemzetközi szintű érdeklődésnek örvend.

Casoni Szálasi Ibolya marosvásárhelyi származású, édesapja elismert szabó, édesanyja a divatházban dolgozott, viszont Ibolya meglepő módon az orvosi szakmát valasztotta, és 2004-ig családorvosként dolgozott. Egészségügyi okok miatt elhagyta pályáját, és később elhatározta, hogy ruhatervezéssel szeretne foglalkozni.

Az utobbi években kezdett el rajzolni, festeni. Mondhatni nagyon gyorsan fejlődött, és amikor ráeszmélt tehetségére társult a Marosmegyei Képzőművészek Szövetségéhez.

Tehetségéről tanúskodnak az egymásután nyíló kiállításai. Áprilisban a gyerekkönytárban állították ki munkáit, később a Deisis Gallériában. A Múzeumok éjszakáján több százan tekintették meg műveit.

A nagybetűs EMBER!

Ibolya műveinek mindenikében ábrázolja az Embert: “Miután festeni kezdtem, egy sajátos, szokatlan kifejezésmódot kerestem gondolataim, megéléseim, érzelmeim kifejezésére. Ugyanakkor szükégét éreztem, hogy minden alkotásomon egy emberi alakot ábrázoljak. Megjegyzem viszont, hogy ez a magányosnak tűnő személy nem a MAGÁNYT jelképezi, hanem az embert, a nagybetüs EMBERT, a csodálatos lényt, megéléseivel, érzelmeivel, az élet színpadán.” – vallja a múvésznő.

Az Iby-stilus

Casoni Ibolya3“Egyes műkritikusok-mint az amerikai Danijela Kracun, Charles McFadden és az angliai Jon Hamilton-Ford-jellgzetes stílusomat a pop-art, fauvizmus, impresszionuzmus és a szürrealizmus keverékeként “Iby-Stílus”-nak nevezi, míg mások a neo pop artra emékeztető, impresszionizmusba hajló, valamint neokubista jellegűenek tartják munkáimat .” – mondta el a marosvásárhelyi festőművész.

Az állandó kiállítás

Több sikeres egyéni kiállítás és négy nemzetközi szintű művészeti albumba való szereplés, valamint egy New York-i kiállításon való részvétel után, a művésznő úgy érzte, elérkezett az ideje, hogy a közönség rendelkezésére bocsássa munkáit egy állandó kiállítás formájában.

“Ezért régi álmomat valóra váltva, kivettem egy sarkot a főtéri régi Divatházban, ahol ezentúl az én festményeimet fogják kiállítani.” – mesélte Ibolya.

A kiállítást Haller Béla és Vasile Muresan nyitják meg. Bemutatják továbbá az ICA Publishing által az Egyesűlt Államokban kiadott „International Contemporary Artists” című művészeti album hatodik kötetét és az Angliában kiadott „Paint and Create” című művészeti tankönyvet, melyekben Casoni Ibolya is szerepel.

A kiállítás a Rózsák tere 58. szám alatt tekínthető meg hétköznap 9-19 óra között, szombaton 10-13 óra között.

Nagy Gabriella

258

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe