I. világháború – Az osztrákok már 2014 első napján megidézik az 1914-es évet

Számos kulturális rendezvénnyel emlékeznek meg az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról 2014-ben Ausztriában. Kiállítások, koncertek és színdarabok is foglalkoznak az 1914-18 közötti évek történetével.

Fotó: defence.hu

Illusztráció. Fotó: defence.hu

Amint az ORF televízió hírportáljának összeállításából kiderül, már 2014 első napján megidézik az 1914-es évet a világhírű Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjük keretében. A – közelebbről még nem ismertetett – újévi program mellett június 28-án, a Ferenc Ferdinánd trónörökös életét kioltó szarajevói merénylet évfordulóján külön évfordulós koncert keretében is megemlékezik a zenekar a háború kitöréséről, a szarajevói könyvtárban adandó koncertjükkel.

A művészek és a művészet oldaláról közelíti meg a témát az egyik legfontosabb 20. századi osztrák festménygyűjteménynek otthont adó Leopold Múzeum májusban nyíló kiállítása. A háborúnak a bécsi lakosság hétköznapjaira gyakorolt hatásait mutatja be a városi helytörténeti múzeum, a Wien Museum szeptember 18-án nyíló tárlata.

A Bécsi Hadtörténeti Múzeumban június 28-án nyílik meg az 1914-18 közötti időszakot bemutató termek megújult kiállítása. Az újrarendezett tárlaton ismét látható lesz az a vérfoltos ing is, amelyet a trónörökös a merényletkor viselt. Állagmegőrzési okokból eddig csak korlátozott ideig láthatta a ruhadarabot a nagyközönség.

Bőséges anyagot szolgáltat a száz évvel ezelőtt történtek iránt érdeklődőknek a bécsi könyvtárak és levéltárak gyűjteménye is. A Városháza épületében található Bécs Könyvtárban november közepén nyílt meg és május 23-áig látogatható Az összeomlás középpontjában – Bécs az első világháború alatt című tárlat. A Bécsi Városi és Tartományi Levéltár a bécsi lakosság háború alatti életkörülményeit mutatja be március 3-tól Nélkülözés – Éhínség – Halál címet viselő kiállításán.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében április 10-étől lesz látható a témával foglalkozó tárlat. A kiállítás kurátora Manfried Rauchensteiner történész, a téma elismert szakértője.

Bécsi színházak is megkísérlik a száz évvel ezelőtti történések feldolgozását. Milo Dor budapesti születésű, szerb származású osztrák író A szarajevói lövések című regényének színpadi átiratát mutatja be április 3-án a neves Theater in der Josefstadt. A darab szerzői Milan Dor – Milo Dor fia – és Staphan Lack, rendezője a színház igazgatója, Herbert Föttinger.

MTI

201

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe