Római gladiátoriskola virtuális mását készítették el a régészek

Egy 2011-ben a mai Ausztria területén feltárt római kori gladiátoriskola virtuálisan rekonstruált mását készítették el a régészek.

Forrás: bbc.com

Forrás: bbc.com

A gladiátorok kiképzésére szolgáló épületegyüttest Pannonia Superior, azaz Felső-Pannónia székhelyeként működő Carnuntum területén – a mai Bécs és Pozsony között nagyjából félúton – tárták fel három évvel ezelőtt. A mostani rekonstrukciót kifinomult légi- és radarfelvételek segítségével végezték el a kutatók.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a Duna partján elhelyezkedő carnuntumi gladiátoriskola méretében felvehette a versenyt a római Colosseum mellett működő hasonló intézménnyel. Az Antiquity című tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a gladiátoroknak egyéni celláik voltak, és egy kör alakú gyakorló arénában sajátították el a küzdelem fogásait.

Becslések szerint mintegy 100 gladiátoriskola létezett a római birodalom területén, de majdnem mind megsemmisült vagy ráépítettek.

A Carnuntumban a 19. század végén és a 20. század elején végzett ásatások feltártak egy legionárius erődítményt és egy civil települést is. Megtalálták többek között amfiteátrumok és fürdők, valamint egy diadalív maradványait.

hirado.hu

18

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe