Ismeretlen elkövetők felgyújtották a vereckei emlékművet Kárpátalján

Két ismeretlen elkövető hétfő este gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökhelyettese, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnökének első helyettese az MTI-nek kedden elmondta: a vereckei emlékmű felgyújtását a tavaly felszerelt térfigyelő kamerák felvételeinek visszanézésekor vették észre a KMKSZ ungvári központi irodájának munkatársai.

Közölte, a felvételeken látható, amint hétfő este, budapesti idő szerint 21 órakor két, maszkot viselő ember kannákkal felmászik az emlékmű tetejére, és azokból folyadékot locsol annak felületére. Az is megfigyelhető, amint az egyik elkövető, már a földön, lelocsolja az emlékmű középpontjában álló oltárkövet, és meggyújtja a folyadékot.

Brenzovics közölte: a Vereckei-hágó közelében található Verbjazs (Verebes) község polgármestere – a KMKSZ kérésére – helyszíni szemlét tartott az emlékműnél kedd délben, és elmondta, hogy megrongálódott az oltárkő és korom borítja az emlékmű felületét.

Megdöbbentő a vereckei honfoglalási emlékművet ért újabb rongálás

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenéssel értesült a vereckei magyar honfoglalási emlékművet ért újabb rongálásról.

Ezt az államtitkárság kedden közölte az MTI-vel arra reagálva, hogy ismeretlenek előző este felgyújtották a Vereckei-hágón emelt emlékművet.

Mint írták, felháborítónak és méltatlannak tartják, hogy amíg Ukrajna a válság leküzdéséért és a demokratizálódásért küzd, egyesek a rendkívül feszült helyzetben megpróbálnak nemzetiségi feszültséget szítani azzal, hogy megrongálják a vereckei honfoglalási emlékművet.

“Magyarország többször is kiállt a Ukrajna demokratizálódása mellett és támogatja az Európai Unióval kötendő társulási szerződés mihamarabbi aláírását.” – rögzítették, hozzátéve: ezért értetlenül állnak az előtt, hogy ukrán szélsőségesek megpróbálják a két ország közötti jó viszonyt cselekedetükkel aláásni.

Kiemelték: fontosnak tartják, hogy hasonló események ne történhessenek meg egy olyan országban, amelynek célja, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz és ezáltal az európai normákhoz. Ehhez azonban rendkívül fontos lenne, hogy hasonlóan szélsőséges megnyilvánulásokra ne kerülhessen sor – szögezték le.

Ezért határozottan elvárják az új ukrán hatalmi és rendvédelmi szervek vezetőitől, hogy tegyenek meg mindent a magyarság alkotmányos jogainak biztosítása, a nemzetiségi feszültséget szító provokációk megfékezése, a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása és a tettesek mihamarabbi kézre kerítése érdekében – zárul az állásfoglalás.

KMKSZ: a vereckei emlékmű újbóli felgyújtása súlyos magyarellenes provokáció

Súlyos magyarellenes provokációként értékeli kedden kiadott nyilatkozatában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a vereckei magyar honfoglalási emlékmű hétfő esti ismételt felgyújtását.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a vereckei emlékmű újbóli felgyújtása súlyos magyarellenes provokáció. „A jelenlegi ukrajnai helyzetben a magyar közösség ellen elkövetett szimbolikus erőszakcselekedet különösen fenyegető” – állapítja meg a közlemény.

A KMKSZ szerint a történtek megítélését súlyosbítja, hogy az előző ilyen (2011. február 19-én elkövetett) cselekedetet a Szabadság (Szvoboda) párt büszkén vállalta, és ez a szélsőségesen nacionalista szervezet jelenleg kormányon van.

„Úgy véljük, az ukrán hatalom európai elkötelezettségének tesztje az, hogy gyorsan kézre kerítse és példásan megbüntesse az elkövetőket” – emlékeztet a dokumentum.

A magyar szervezet felkéri a jelenlegi ukrán kormányzatot támogató transzatlanti közösséget, hogy tegyen hathatós lépéseket az ukrán kormány jogállami elkötelezettségének megerősítéséért, egy kisebbségbarát nemzetiségi politika érvényesítéséért.

Az emlékmű megrongálása megzavarhatja a kárpátaljai nemzetiségek egymás mellett élését

A Külügyminisztérium (KüM) elítéli a vereckei honfoglalási emlékmű megrongálását, amely a tárca szerint megzavarhatja Kárpátalja többnemzetiségű lakosainak békés egymás mellett élését.

A Külügyminisztérium keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a magyar nemzeti ünnephez közeledve ismeretlenek hétfő este olajjal leöntötték és meggyújtották az emlékmű kőoltárát. Az oltárra helyezett koszorúk, szalagok megégtek, és az oltár is károsodott.

Különösen az Ukrajnában kialakult válság időszakában a Külügyminisztérium a köznyugalom elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tartja és elítéli az értelmetlen, vandál cselekedetet.

A tárca elvárja, hogy az ukrán hatóságok haladéktalanul vizsgálják ki az esetet, állítsák helyre az emlékművet, és intézkedjenek a tettesek kézre kerítéséért és felelősségre vonásáért, továbbá a hasonló incidensek megelőzéséért – áll a közleményben.

MTI

46

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe