Így ünnepeltünk a határon túl március 15-én – fotók

Határon túl főként a magyarlakta településeken emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Erdélyben a szónokok szinte mindenütt párhuzamot vontak a ’48-as eszmék, és a székelység autonómia-törekvései között.

Erdély-szerte megemlékeztek a magyarlakta településeken a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Szatmárnémetiben Tőkés László európai parlamenti képviselő azt mondta: az erdélyi magyarságnak az autonómia kivívásáért kell kiállnia.

Lovas huszárok Maksán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) március 15-i ünnepségén 2014. március 15-én. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Lovas huszárok Maksán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) március 15-i ünnepségén 2014. március 15-én. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Kézdivásárhelyre huszár hagyományőrzők élén, lóháton érkezett Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a székelységnek harcolnia kell önrendelkezési jogáért. „Amit mi mondunk, amit mi kérünk az nem valamilyen székely specialitás. Valamilyen soha nem látott és soha nem hallott túlzott követelés, hanem az, ami másoknak természetes napi valóság az Európai Unióban” – közölte Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

Nagyváradon Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1848-49-es szabadságharcosok példáján felbuzdulva tovább kell küzdeni a 25 évvel ezelőtt kivívott jogokért. „Meg kell harcolnunk azért, hogy közösségnek az identitását biztonságba tudjuk, és a nyelvet, a kultúrát, a vallást, azokat az értékeket, amelyek nélkül nincsen nemzetközösség” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt megemlékezésén Toró T. Tibor elnök úgy fogalmazott: a 21 század elején is erős Magyarországot akar a magyar nemzet, és önrendelkező autonóm nemzeti közösségeket a Kárpát medencében. „Akkor harcolni kellett a magyar szabadságért. 1848- 49- ben sokan meg is haltak érte. Most 2014- ben azt gondolom, hogy elsősorban élnünk kell a magyar szabadságért. Okosan, bölcsen, tisztességgel, következetesen” – mondta Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A Felvidéken – a mai szlovákiai elnökválasztás miatt – péntek este tartották a március 15-ei rendezvényeket. A Magyar Közösség Pártjának elnöke szerint 1848 üzenete a felvidéki magyaroknak az, hogy erőt kell demonstrálni. „Ha mi ma azon gondolkodunk, hogy hogyan tudunk egységet alkotni, mindenképpen a közös program és a közös célok mögé kell felsorakozni” – közölte Berényi József, az MKP elnöke.

Bugár Béla, a Most – Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke azt mondta: a ’48-as önrendelkezésre való törekvés ma is aktuális a határokon túl. „Együttműködés nélkül nagy dolgokat valószínűleg nem lehet véghez vinni” – közölte Bugár Béla.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Kárpátalján arról beszélt: a jelenlegi forradalmi ukrajnai belpolitikai helyzetben különlegesen fontos és aktuális az 1848-ban megfogalmazott 12 pont első követelése, az hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.

Délvidéken a nemzeti ünnep alkalmából Bácskossuthfalván megkoszorúzták a Vajdaság egyetlen Kossuth-szobrát. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta: Szerbiában eddig több mint 70 ezren kérték a magyar állampolgárságot és körülbelül 40 ezren iratkoztak fel a magyar választói névjegyzékbe. Szerinte ez olyan eredmény, ami a magyar kormány és a délvidéki magyarok közös erőfeszítésit tükrözi. „Nem lehet számokat produkálni a légből, nem lehet állampolgársági igényeket a légből produkálni, nem lehet regisztrációs számokat a légből produkálni, ez mindig következmény. Az építkezésnek, a meggyőződés erősítésének, az egymásba kapaszkodásnak a lecsapódása és leképzése” – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Ausztrália fővárosában, Canberrában is emlékeztek az 1848-as forradalomra. Az évfordulón rendezett ünnepségen 20-an tettek állampolgársági esküt.

hirado.hu

163

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe