Sikersztori

– Remélem, folytatódik az a nemzetpolitikai irányvonal, amit négy éve elkezdett a magyar kormány, és amihez nekünk is további ötleteink, terveink vannak, hiszen fontos lenne, hogy az autonómiatörekvéseinket az egész Kárpát-medencében meg tudjuk erősíteni. Ehhez pedig egy erős anyaországra van szükség. Reméljük, hogy ez a folyamat jó úton halad, mi továbbra is a magyar kormány stratégiai partnere, szövetségese szeretnénk maradni – nyilatkozta tegnap Marosvásárhelyen Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a Portik Vilmossal, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

Portik Vilmos, Sándor Krisztina (Forrás: www.emnt.org)

Portik Vilmos, Sándor Krisztina (Forrás: www.emnt.org)

A sajtótájékoztatón jelen volt Cseh Gábor, az EMNT megyei elnöke, illetve Kirsch Attila, a honosítási iroda vezetője. Sándor Krisztina arról beszélt, hogy az EMNT és az EMNP által beindított irodahálózat révén – 33 irodájuk működik Erdély-szerte – a kb. 400 ezer erdélyi magyar állampolgár közül kb. 200 ezernek segítettek, hogy könnyített eljárással magyar állampolgársághoz jussanak, majd az áprilisi választási regisztrációból is „derekasan kivették a részüket”. Az összesítéseik alapján a kb. 240 ezer erdélyi magyar választópolgár közül több mint 134 ezren regisztráltak a választói névjegyzékből, az EMNT és az EMNP több mint 85 ezer személyt segített a regisztrációban, illetve a 108 ezer erdélyi szavazatból 65 ezret az EMNT–EMNP irodák gyűjtöttek össze.

Egyértelmű sikernek nevezte a magyarországi választási eredményeket, amelyek „reményeik szerint” alakultak. „Gratulálok a Fidesznek, és gratulálok magunknak is”, jelentette ki az EMNT ügyvezető elnöke.

Portik Vilmos szerint „abszolút számokban” a marosvásárhelyi iroda gyűjtötte be a legtöbb szavazatot tartalmazó borítékot, több mint tízezret, együttműködve az egyházakkal és az RMDSZ-szel. Ezenkívül szükség esetén segítettek a kísérő nyomtatványok kitöltésében is, illetve hosszabbított munkaidőben dolgoztak, beleértve a választás napját is. Nagy munkának nevezte, és mint mondta, reméli, az eredménye a későbbiekben is meg fog mutatkozni.

Mózes Edith
e-nepujsag.ro

22

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe