Az Osztrák-Magyar Monarchiával riogat a francia gazdasági miniszter

A francia kormány tíz tagjával és Manuel Valls miniszterelnökkel közösen mutatta be Emmanuel Macron gazdasági miniszter szerdán a gazdaság beindítására összeállított reformprogramját, amelynek legvitatottabb pontjai a vasárnapi nyitva tartás kiterjesztése és az eddig szigorúan szabályozott foglalkozási ágak liberalizálása.

“Ha a letargiát választjuk, tíz év múlva Franciaország ott fog tartani, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia száz évvel ezelőtt” – írta a Twitteren néhány napja a javaslatról a gazdasági miniszter.

A kormány legfiatalabb, 36 éves tagjának, a pénzügyi Mozartnak is becézett Macron tűzkeresztsége a kormány szociálliberális irányváltását megerősítő reformcsomag, amelyről a kormányfő a sajtótájékoztatón azt mondta: arra szolgál, hogy konkrétan és gyorsan javítson a franciák életén. Az intézkedéscsomag egyik legfőbb célja a munkahelyteremtés az évek óta több mint tíz százalékos munkanélküliséggel küzdő országban.

Az Osztrák-Magyar Monarchia címere

Az Osztrák-Magyar Monarchia címere

A beterjesztett intézkedések legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése.

“Nem arról van szó, hogy általánossá tesszük a vasárnapi munkavégzést. A vasárnapi pihenőnap marad a szabály, ez lényeges a társadalmi és családi élet szempontjából. De néhány övezetben a kivételes nyitva tartást rugalmasabbá tesszük. Cserébe megegyezésen alapuló ellenszolgáltatás jár az önkéntesen dolgozóknak” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jelenleg csak az úgynevezett turisztikai övezetekben engedélyezik a boltoknak, hogy vasárnap is nyitva tartsanak. A javaslat értelmében egyszerű kormányrendelettel bővíteni lehetne az ilyen zónák számát, ahol a nyitva tartásnak nem lennének korlátai vasárnap, hétközben pedig éjfélig lenne rá lehetőség. Mindenhol másutt pedig az eddigi öt helyett évi 12 vasárnapon tarthatnának nyitva az üzletek.

A szöveg az igazságügyi szektorban szigorúan szabályozott foglalkozási ágak (közjegyzők, ügyvédek, végrehajtók) liberalizációját is kezdeményezi. A jogi szakemberek jelenleg csak már meglévő irodákhoz csatlakozhatnak, vagy azokat vehetik át. A tervezet ezt a megkötést feloldaná, így ezen foglalkozások területi elosztását javítaná, engedélyezné, hogy a különböző jogi munkakörben dolgozók közös cégeket hozzanak létre, például az interneten, valamint a közjegyzők jelenleg nagyon magas tarifáit, amelyek elsősorban az ingatlanszektorban nem állnak arányban a végzett munka költségeivel, szigorúbban szabályozná.

A brit és a német modellt követve a kormány megnyitná a piac előtt a jelenleg szigorúan szabályozott belföldi távolsági buszközlekedést, amelynek járatain fele annyiba kerülhetne egy jegy, mint a vonatokon. A liberalizálással a piacra belépő magáncégek új járatokat indíthatnának, elsősorban azokon a vonalakon, ahol jelenleg csak vasúti közlekedés működik, ezzel a törvénytervezet szerint legalább 10 ezer munkahely is létrejönne, s egy év alatt 5 millióval nőne a busszal közlekedők száma.

A gazdasági miniszter szerint a törvénytervezet kulcsszava a pragmatizmus, amelynek alapvető célja a növekedés, a befektetések és a munkahelyteremtés ösztönzése, valamint az olyan mára igazolhatatlanná vált akadályok megszüntetése, amelyek korlátozzák a gazdaság beindulását.

A növekedés és a produktivitás érdekében beterjesztett törvény a miniszterelnök szerint “a haladás és a szabadság törvénye”. A kormány a csomaggal kívánja Brüsszel és Berlin felé is bizonyítani, hogy elkötelezett a gazdasági reformok irányában.

A tervezet vitáját január 22-én kezdi meg a nemzetgyűlés, de már most is számos bírálat érte. A jogi munkakörökben dolgozók azonnal utcára vonultak, országszerte 50 ezer tüntetőre számítanak a nap folyamán. A szakszervezetek december 16-ra hirdettek megmozdulást a vasárnapi nyitva tartás bővítése ellen.

A munkáltatói szövetségek és az ellenzéki jobboldal – amely elvileg támogatja a vasárnapi nyitva tartás kiterjesztését – “túl kevésnek” találja a reformcsomagot.

Macronnak azonban a kormánytöbbséggel lesz a legnehezebb dolga, amelynek egy része a baloldali vívmányok megkérdőjelezését látja a reformokban. A baloldali elégedetlenkedők parlamenti vezére, Christian Paul közölte, hogy a bejelentett formában nem fogják megszavazni a tervezetet, mert az a társadalom “teljes kiárusítását” eredményezi.

MTI

123

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe