Kanada hadat üzent a részeg tengerészeknek

A Kanadai Királyi Haditengerészet szinte teljes alkoholtilalmat rendelt el a nyílt vizeken lévő hajóinak fedélzetén, miután egy hadihajót a közelmúltban vissza kellett hívni egy nemzetközi gyakorlatról, mert a legénység néhány részeg tagja bajba keveredett.

canadian_navyA tengerészek szolgálaton kívül ez idáig szabadon fogyaszthattak alkoholt a nyílt vízen. A pénteken elrendelt korlátozás szerint azonban ezentúl kizárólag különleges alkalmakkor, például karácsonykor ihatnak szeszesitalt a fedélzetén, amennyiben a kapitányuk engedélyezi.

Emellett a sörautomatákat is eltávolítják a hajókról, és a legénységnek mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia az alkoholfogyasztást engedélyező ritka alkalmakkor, mert a fedélzeten árusított italok árát is jócskán megemelik.

“Tilos lesz alkoholt fogyasztani, amikor a hajók a nyílt vízen vannak” – mondta Mark Norman altengernagy. Hozzátette: “sajnálatos módon az alkoholfogyasztás helytelen viselkedéshez vezet és vezetett is a múltban, mi pedig a tőlünk telhető legjobb módon szeretnénk orvosolni ezt a dolgot”.

Idén júliusban Norman visszarendelte Kanadába az Egyesült Államokban gyakorlatozó HMCS Whitehorse hajót, miután három – a parton tartózkodó – tengerészt helytelen szexuális viselkedéssel, bolti lopással és ittassággal vádoltak meg.

Norman szerint a Whitehorse-eset és számos egyéb, nem részletezett incidens hatására megingott a legénységekbe vetett bizalma azzal kapcsolatban, hogy képesek a felelősségteljes alkoholfogyasztásra, illetve a parton való megfelelő viselkedésre.

Az altengernagy szerint a tengerészek meg fogják érteni a tilalom szükségességét. Mint hozzátette: a brit, az ausztrál és az új-zélandi haditengerészetek is hasonló szabályozással élnek. A kanadai korlátozás azonban még így sem lesz olyan szigorú, mint az Egyesült Államok haditengerészetének esetében, ahol minden hajón tilos az alkoholfogyasztás.

20

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe