Szabadmászásban hódították meg a világ legnehezebb sziklafalát

A világon elsőként szabadmászásban, tizenkilenc napi erőfeszítés után két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell szerdán meghódította a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot, a Hajnalfalnak nevezett oldala felől.

El Capitan gránitmonolit. (A kép forrása: amandabauer.blogspot.ro)

El Capitan gránitmonolit.
(A kép forrása: amandabauer.blogspot.ro)

A két sportoló mintegy hét évnyi felkészülés után kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabad stílusban küzdötte le meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon. A kísérletbe december 27-én vágtak bele.

Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házból Twitter-üzenetben gratulált a rendkívüli teljesítményt felmutató sziklamászóknak, úgy fogalmazott: a két férfi “eszünkbe juttatja, hogy bármi lehetséges”.

A 30 éves Jorgeson és a 36 éves Caldwell rendkívüli vállalkozása egyike az National Geographic támogatott “az év kalandjának. Mivel a napsütés miatt kiizadtak, a két sportoló rendszerint alkonyatkor vágott neki a falnak. Jorgesonnnak a múlt héten két napig pihennie kellett, hogy gyógyulni hagyja kisebesedett ujjait.

A Hajnalfalat legelsőként – igaz, segédeszközökkel – a legendás sziklamászónak, Warren Hardingnak 1970-ben sikerült bevennie.

MTI

10

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe