A krokodilok nem mindig támadnak az emberre

Ausztrál és amerikai tudósok hároméves kutatása szerint a krokodilok nem mindig támadnak az emberre, még ha erre lehetőségük van is.

A Queenslandi Egyetem, az Ausztrália Állatkert, valamint a New England-i Egyetem (UNE) kutatói Queensland északi részén, a Wenlock és a Ducie folyó torkolatában telepített víz alatti kamerák segítségével figyelték meg az úgynevezett bordás krokodilok (Crocodylus porosus) 130 kifejlett egyedének viselkedését három éven át - olvasható az ABC.net hírportálon.

A Crocodylus porosus a legveszélyesebb és legnagyobb testméretű krokodilok közé tartozik. Átlagos hossza 3,5-5 méter, de némelyik hím a 6 métert is elérheti, testsúlyuk meghaladja az egy tonnát. Eredeti élőhelye a folyótorkolatok vidéke, többnyire a tengerpartok kevert jellegű, úgynevezett brakkvizében él. Kedveli azonban az édesvizet is, és meg tud élni a tengerben is.

A fiatal krokodilok vízi rovarokkal, kis halakkal vagy kétéltűekkel táplálkoznak, a kifejlett egyedek szinte mindenre rátámadnak, amit képesek megenni, nagyobb testméretű emlősöket is elejthetnek. Gyakran rontanak rá a territóriumukra merészkedő emberekre is. Mindezek fényében a kutatókat meglepte, hogy a szeptembertől december végéig tartó időszakban az emberek közelsége ellenére senkit sem támadtak meg.

Bordás krokodil. (Fotó: De Agostini/Getty Images)

Bordás krokodil. (Fotó: De Agostini/Getty Images)

Hamish Campbell, az UNE kutatója szerint a krokodilok passzivitása nem azt jelenti, hogy elvesztették az emberek iránti érdeklődést, pusztán arról lehet szó, hogy az adott periódusban más prioritásaik voltak: a hímek párkereséssel voltak elfoglalva, míg a nőstényeket elsősorban alkalmas tojásrakó hely kiválasztása foglalkoztatta. Az amerikai zoológus a hároméves megfigyeléseket ismertetve kitért rá, hogy míg szeptembert megelőzően a krokodilok viszonylag keveset mozogtak, szeptember beköszöntével aktivizálódtak, akár napi 50 kilométert is megtettek a sekély vizekben, olyan helyeken, ahol sok volt a fürdőző.

“Ez a hiperaktivitás egy-két hétig tartott, egyik-másik állat akár több száz kilométert is megtett” – emelte ki Hamish Campbell.

A krokodilok, mint kiderült, kedvelik a dagályt. “Megfigyeléseink szerint a szeptembertől december végéig tartó időszakban Queensland északi partvidékének sekély vizei hemzsegnek a krokodiloktól, amelyek napnyugtakor érkeztek erre a területre, és egész éjjel ott is maradnak” – jegyezte meg az amerikai kutató.

hirado.hu

28

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe