Egy bagoly tartja rettegésben a lakókat

A védett madár lesből támad és komoly sebeket ejt a fejen. Sötétedés után tanácsos bukósisakban utcára lépni.

Csak esernyővel felfegyverkezve lépjenek ki éjjel az utcára – tanácsolja Purmerend városa a lakóinak, az észak-hollandiai városban ugyanis egy titokzatos bagoly tartja félelemben az embereket. Az elmúlt három hétben tucatnyi purmerendi lakosra támad rá egy uhu. Többeket a támadás után kórházba kellett vinni.

A legutóbbi támadás kedd este történt, egy helyi atlétikai klub két tagját érte edzés közben. Az egyik futó fején a ragadozó madár karmai által ejtett hat seb közül néhányat több öltéssel kellett összevarrni. A klub további intézkedésig valamennyi edzését törölte.

Uhu vagy nagy fülesbagoly (Bubo bubo). A kép illusztráció. Forrás: Wikipédia.

Uhu vagy nagy fülesbagoly (Bubo bubo). A kép illusztráció. Forrás: Wikipédia.

Távolabbra egy mozgássérült otthon lakói és alkalmazottai szenvedtek el legalább 15 támadást – mondta el az intézmény szóvivője, Liselotte de Bruijn.

“Nappal nincs gond, de éjjel csak ernyővel, sisakkal és kalappal felszerelkezve merészkedünk ki. A baglyot már csak akkor lehet észrevenni, amikor lecsap, és a karma éles, mint a borotva” – tette hozzá. A városháza igyekszik megoldást találni, de az uhu védett faj, és külön engedély kell a befogásához

“Az eljárás időigényes, így addig is azt tanácsoljuk az embereknek, óvakodjanak a bagolytól, és éjjel csak nyitott esernyővel járjanak” – áll a városháza honlapján.

Gejo Wassink, a baglyok védelmére szakosodott OWN holland alapítvány munkatársa szerint a madár viselkedése szokatlan.

“Lehet, hogy fogságban nőtt fel, és elengedték, most pedig az emberekhez köti az élelmet, így valójában nem is akar emberekre támadni, de az is lehet, hogy a szaporodási időszak kezdetével magas a hormonszintje, és a területét védi” – tette hozzá. A szakértő szerint a bagoly alighanem nőstény.

hirado.hu

74

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe