Az “évszázad árapálya” várható szombaton a Mont-Saint-Michel-öbölben

Március 21-re várható az “évszázad árapálya”, a természeti jelenség a Mont-Saint-Michel-öbölben látványosnak ígérkezik – közölte a francia tengerészeti hidrológiai és óceánkutató szolgálat (SHOM).

A Mont-Saint-Michel-öböl a második hely a világon a kanadai Fundy-öböl után, ahol az egymást követő apály és dagály szintje között a legnagyobb a különbség.

“A szintkülönbség az UNESCO világörökségi színhelyén 14,15 méteres lesz, ami egy négyemeletes ház magasságának felel meg” – mondta Nicolas Weber, a SHOM árapály-szakértője, aki óvatosságra intett, mert a tenger nagyon gyorsan fog emelkedni.

A La Manche árapálysíkságából kiemelkedő Mont-Saint-Michel apálykor. (Wikipédia)

A La Manche árapálysíkságából kiemelkedő Mont-Saint-Michel apálykor. (Wikipédia)

A mondás szerint a víz “egy vágtató ló sebességével” tör be az öbölbe. Nicolas Weber úgy fogalmazott, hogy a víz gyorsabban halad, mint amilyen gyorsan az ember fut. “Ez veszélyes, nem szabad túl messzire merészkedni” – figyelmeztetett.

“Az évszázad árapálya” valójában körülbelül tizennyolc évente, több asztronómiai tényező – a égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása, a pályák közötti legkisebb távolság – tökéletes együtthatásakor következik be. Az apály és a dagály váltakozása a Hold és a Nap vonzásának a tengerek és az óceánok szintjére gyakorolt hatása.

Franciaországban az árapály nagyságát jelölő együttható 20-tól 120-ig terjedő skálán mozog. Március 21-én az árapály együtthatója 119 lesz.

2015-ben több mint 40 napon lesz az árapály együtthatója 100-nál, 20 napon pedig 110-nél magasabb – mondta el a SHOM egy másik szakértője, Nicolas Pouvreau. A 110 fölötti árapály együttható igen ritka, kevesebb, mint 2 százalékos.

2014-ben a legnagyobb együttható 115 volt, ez 13,30 méteres árapálykülönbségnek felel meg a Mont-Saint-Michel-öbölben, azaz 21 centiméterrel kevesebb a március 21-re előre jelzettnél.

A legutóbbi “évszázad árapálya” 1997. március 10-én volt, a következők pedig 2033. március 3-án és 2051. március 14-én várhatók.

A természeti jelenség nemcsak Franciaországban, hanem Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában is megfigyelhető lesz: az Atlanti-óceán partján fekvő kanadai Fundy-öbölben az apály-dagály közötti legnagyobb különbség akár a 16 métert is elérheti.

hirado.hu

39

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe