Óriási volt a csalódottság: nem láthatták a napfogyatkozást a Feröer szigeteken

A 2015. március 20-i napfogyatkozás a Feröer szigeteken százszázalékos volt, így akik ott tartózkodtak, meglehetősen szerencsésnek érezhették (volna) magukat. A jelenségből azonban semmit nem lehetett látni, mivel a főváros, Tórshavn felett felhők borították az eget és szakadt az eső. A csalódottság óriási volt.

Pedig mintegy 10 ezer turista nagyon súlyos pénzeket fizetett azért, hogy ott lehessen a szigeten, voltak, akik már évekkel ezelőtt szállást foglaltak a világ egyik legdrágább országába, ahol most még feljebb vitték az árakat – mondta el Lantos Gábor, aki hangsúlyozta: az időjárás a szigeten rendkívül változékony. Beszámolója idején például már sütött a nap, ám ez senkit nem vigasztalt, hiszen a napfogyatkozás már lezajlott. A csalódottság azért is érthető, mivel tegnap még napos időt jósoltak a Feröer szigetekre, ahol 1602-ben, azaz 413 évvel ezelőtt volt utoljára napfogyatkozás.

A teljes napfogyatkozás kezdetére várnak emberek a Feröer szigetek fővárosában, Tórshavnban 2015. március 20-án. (MTI/AP/Matt Dunham)

A teljes napfogyatkozás kezdetére várnak emberek a Feröer szigetek fővárosában, Tórshavnban 2015. március 20-án. (MTI/AP/Matt Dunham)

A borult idő ellenére azért a turisták és a lakosok egy része huhogott és tapsolt, amikor 2 percre és 45 másodpercre bealkonyult az Izland és Skócia között fekvő, 18 sziklás szigetből álló terület fölött. A szigetcsoport északi részén a szemtanúk szerint a madarak elhallgattak, a kutyák viszont üvölteni kezdtek a szokatlan égi jelenség hatására. Sokakat meglepett, hogy milyen gyorsan lett sötét.

Egyesek pezsgőt bontottak

Szárazföldről egyedül a Dániához tartozó Feröer szigetekről és a Norvégia partjaitól 800 kilométerre északra fekvő Spitzbergákról (norvég nevén Svalbard-szigetek) lehetett látni teljes napfogyatkozást. Más térségbeli szigetcsoportokon (Hebridák, Orkney, Shetland) csak 95 százalékban takarta el a Napot a Hold. A Norvégia és az Északi-sark között körülbelül félúton fekvő Spitzbergákon, ahova mintegy másfél ezer turista érkezett erre az alkalomra, tiszta idő volt a napfogyatkozás idején. A szigetek legnagyobb településén, Longyearbyen az emberek kiabáltak, éljeneztek, tapsoltak, amikor elsötétült a Nap. Egyesek pezsgőt bontottak, mondván, hogy ez hagyomány napfogyatkozás idején.

Forrás: hirado.hu

115

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe