Húsleves – legújabb receptünk, első kézből

„Ragyogj szemem, csordulj ki nyálam az örömtől:/ az ízletes húslevest tálalják, íme, eléd./ Nézd csak, mily aranysárgán csillog, mily/ orrcsiklandó szaga van! S az íze! A mennyei íz!” (Berda József: A húsleves dicsérete)
leves
Hozzávalók:

Személyenként egy velőscsont, félkiló marhaszegy, vagy egy egész nyelv, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 murok, 3 petrezselyem, kevés zellergumó, vagy zöld, szemes bors, só, nagy kanál zsír, lehetőleg kacsa, vagy liba, olajjal ne is próbálkozzunk, mert 2 nap alatt megsavanyodik.

Elkészítés:

A csontok végeit besózzuk, hagyjuk 20-30 percet, majd a lemosott hússal együtt, hideg vízben főni tesszük. Leszedjük a habját, ahányszor csak képződik a tetején. Megtisztítjuk a belevalókat, s mikor már nincs több vastag hab, akkor beletesszük, nem daraboljuk, egészben kerülnek a levesbe.

Mikor a gyökeres zöldségek és a hús is puha, sózzuk, kóstolással, mert ebből a sót kivenni már nem lehet. Kiszedegetjük a zöldségeket, meg a húst és a csontokat. A levet leszűrjük. Ha a velőscsontok nem fogyasztódnak el azonnal, akkor annyi lébe tesszük, hogy lepje el, s tegyük hidegbe. A húst meg a zöldségeket daraboljuk, a leveshez főzzünk grízgaluskát, vagy cérnalaskát. Forrón tálaljuk.

velö

A velőscsontot, pirítóssal-fokhagymával, forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

Zatoschil-Ballai-Fokt Zoltán
image294

24

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe