A bugaci Ősök Napja

A bugaci pusztában zajló háromnapos rendezvény szombati napján több tízezren vettek részt. Az ünnepélyes megnyitón Törökország, Kazahsztán és Azerbajdzsán magyarországi nagykövetségének képviselői is részt vettek.

Vasárnap, 2015. augusztus 16-án, hagyományőrző lovasok vonultak fel a bugaci Ősök Napján, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényén.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Száznál több jurtából álló sátortábor, félszáznál több program, több száz hagyományőrző bemutató és egy nagyszabású kiállítás várta a látogatókat. Az idei, sorrendben harmadik Ősök Napja rendezvényei már pénteken megkezdődtek és vasárnap estig tartanak Bugacon.

Bíró András Zsolt, a szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényével szeretnének hozzájárulni “a magyarság valódi történetével jobban egybeeső, korszerű őstörténeti kép kialakításához”.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor

A megnyitó programjában bemutatták a Keleti vihar elnevezésű monumentális csatajelenetet, amelyben gyalogos és lovas harcosok csaptak össze.

A rendezvényt kísérő kiállítások a Kárpát-medence hun és avar időszaka, valamint a honfoglalás kora régészeti és antropológiai hagyatékából adnak ízelítőt. Fegyverek, lószerszámok, ékszerek, használati tárgyak, csontmaradványok láthatók kiállítva a különböző korokból.

Az Ősök Napja tiszteletére ismét felépítették a világ legnagyobb jurtáját, a több mint húsz méter átmérőjű úgynevezett ”Atilla sátrát”.

A nagyszabású rendezvényen határon túlról érkezett magyar hagyományőrzők is jelen voltak. A távolról érkezett vendégek közül sokan a felállított jurtákban szálltak meg.

MTI

132

1 hozzászólás

  • Köszönet a szervezőknek, hadd ismerkedjenek velünk az ismeretlenek is !

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe