Farkasok is tizedelik a székelyföldi jószágokat – audió

Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat. A Hargita megyei Homoród mentén a múlt héten két kecskét sebesítettek meg a farkasok, kettőt pedig meg is öltek – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Barnamedve védelmezi kicsinyét egy farkastól - a kép illusztráció. (MTI/EPA/Uwe Zucchi)

Barnamedve védelmezi kicsinyét egy farkastól – a kép illusztráció. (MTI/EPA/Uwe Zucchi)

Júliusban még medvetámadásokról számolt be a helyi sajtó, augusztus elején pedig már arról, hogy farkasok is tizedelik a gazdák jószágait. Both Norbert, Csíkdánfalva alpolgármestere elmesélt egy nemrégiben történt esetet, amikor a település nyugati határánál lévő tanyán a medve közel merészkedett a jószágokhoz, és rárontott a pásztorra. A gazda bal kezét megharapta az állat, eltörte a kisujját és megsebesítette a vállán.

Medve- és farkastámadás Székelyföldön

Egy másik gazda nemrég arról számolt be, hogy farkasok pusztították el az egyik kecskéjét, melynek a súlya mintegy 50 kilogramm volt. A kecske belső szerveit kiették. Farkasok áldozata lett egy másik kecskéje is. Emellett megsebesítették az egyik gidát és még egy kecskét.

hirado.hu

515

2 hozzászólás

  • A vadállatok ártatlanok !!! Azokat kellene felelősségre vonni, akik az életterüket teszik naponta tönkre a sok erdőirtással. Egyetértek Gál úrral, eltűnnek a kisállatok, mert nincs életterük, a nagyok pedig szeretnének élelemhez jutni ! Ne tarolják le az erdőket, akkor lesz kisállat és a nagyoknak is lesz élelmük.

  • És az a 10-15 kutya ilyenkor hol van?
    Talán az erdőben vadászni, mert nem kapnak enni, hogy legyenek éberek ? Mivel levadásszák a szarvas, őz, disznó, nyúl stb szaporulatot nem marad a ragadozóknak, ezért kénytelenek háziállatot zsákmányolni…ha igazak az állítások!
    Netalán a kutyák fanyalodtak a kecskére és csak úgy lehet lerendezni, ha vadállatra fogják a kárt?

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe