A kisebb gyerekeket még érdeklik az ismeretterjesztő könyvek – AUDIÓ

A gyerekek – legalábbis a legkisebbek – még könyvtárban szerzik meg az ismereteket. Egy könyvtáros szerint az óvodásokat, kisiskolásokat érdeklik leginkább az ismeretterjesztő könyvek, a témák közül pedig a csillagászat, az állatok, a dinoszauruszok a legnépszerűbbek, de szeretik az autós könyveket is. A nagyobbak már kevésbé kölcsönöznek ismeretterjesztő könyveket, ők inkább az internetet használják. Az egészen kicsik pedig a játékos, feladatmegoldós könyveket szeretik.

könyvOkostelefonnal együtt használható könyvek

A szakember szerint a jövőben egyre több kiadó jelentet majd meg olyan könyvet, amelybe QR-kódot tesznek, ilyenformán a könyv okostelefonnal, tablettel együtt használható. Fenyvesi Orsolya, a Babilon Kiadó szerkesztője a műsorban elmondta: a kiadónál a QR-kóddal kombinált könyveket ugyan még nem használják, ismeretterjesztő könyveik azonban nagyszámú sorozatot élnek meg, mint például a Mi micsoda, vagy a nemrégiben indult, a Tudás 30 másodpercben, amelynek már nyolc kötete jelent meg változatos témákban. Az ismeretterjesztő könyveikre jellemző, hogy fejezetenként részletes fogalomjegyzéket tartalmaznak, és rengeteg illusztrációval látják el a szöveges ismereteket.

A könyveket lektorálják, az internetre bárki bármit feltehet

Kovács Emőke, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet könyvtárának igazgatója a papíralapú ismeretterjesztést tartja fontosnak, de – mint mondta – természetesen az internetet sem szabad kizárni, ennek azonban együtt kell járnia a tudatos felhasználással.

Papp Tibor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója azt tapasztalja, hogy a kisebbek még inkább a könyveket választják, a nagyobbak figyelmét pedig – akik projektmunkára, kiselőadáshoz az internetet is használják – a tanárok felhívják a hitelességre is. Míg a könyveket lektorálják, addig az internetre bárki bármit feltehet. A gyerekeket az internet kezelésére is meg kell tanítani, hangsúlyozta az igazgató.

Hallgassa meg!

Kossuth Rádió, Napközben

hirado.hu

14

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe