Az év európai fája lehet a bátaszéki mohos tölgy

Magyar fa is bekerült idén az Európai Év Fája döntősei közé. Sőt a bátaszéki mohos tölgy a szavazás jelenlegi állás szerint 42 ezer vokssal magasan vezet a versenyben. Ne késlekedjetek, adjátok le ti is mielőbb a szavazatotokat, hogy biztosan nyerhessen Bátaszék legöregebb fája.

bata2

Mi az az Európai Év Fája verseny?

Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársasági Év Fája verseny folytatásaként született. Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, amelyet becsülnünk és óvnunk kell. Itt tehát nem a fák szépsége vagy kora a mérvadó, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben olyan fákat keresnek, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

A bátaszéki molyhos tölgytörténete

“A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.”

A magyar esélyesre a verseny honlapján, február 29-ig tudtok szavazni.

szeretlekmagyarorszag.hu

450

2 hozzászólás

  • Természetesen szavaztam. Gyermekkoromban laktunk Bátaszéken a szüleimmel.

  • Én is erre szavazok!!!

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe