Még ne ássa el asztali számítógépét

Egyre kevesebb asztali számítógép és laptop fogy, tízéves mélyponton az eladás, nagyon sok munkafolyamatban azonban még ezek a legjobb eszközök.

2016 első negyedévében a Gartner szerint 9,6 százalékkal kevesebb PC – asztali gép és laptop – fogyott, mint az előző év hasonló időszakában. Ilyen mélyen utoljára a válság első évében, 2007-ben voltak az eladások. Az IDC még durvább számokat tett közzé, szerintük 11,5 százalékos volt a visszaesés, ami náluk 60,6 millió eladott PC-t jelent az év első három hónapjában.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

A legfontosabb ok, hogy míg régebben számos feladatot csak számítógépeken tudtunk megoldani, mostanában ezek egy részét átvették az okostelefonok és a tabletek. Filmnézésre, levelezésre, netezésre már nem kell asztali gépet vásárolni. PC-t már főleg azok vesznek, akik nem csak “fogyasztják”, de létre is hozzák az adatokat, tehát sokat írnak, képet szerkesztenek, vagy valamilyen komplexebb tevékenységet végeznek.

Az első hordozható számítógépet harminc évvel ezelőtt dobta piacra a Toshiba. A tömeggyártása egyből megkezdődött, és évről évre folyamatosan fejlődött a miniatürizálás technológiája is. A 90-es években a nagy informatikai vásárokon gyakran esett szó azokról az előrejelzésekről, amelyek a jövő számítógépeiről szóltak: klaviatúra nélküli, beszédfelismerő gépeket prognosztizáltak, amelyek valójában egyfajta „beszélgető társak”.

Szinte minden másképp valósult meg, mint ahogy azt a kilencvenes években elképzelték. Senki nem gondolta volna, hogy olyan mobiltelefonokat fogunk használni, amelyek egy teljes számítógépet, többek között kamerát, felvevőt, gyorsulás- és magasságmérőt egyesítenek magukban, magyarázta Muraközi Gergely informatikai szakértő a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

A mobiltelefonok és a tabletek már szinte mindent tudnak, amit a számítógépek. A mobilszolgáltatók pedig tévé- és zeneszolgáltatókká váltak, mert a felhasználók okostelefonon néznek filmet vagy hallgatnak zenét. A mobil a magánemberek piacát „megette” a PC-k elől.

A PC-k fő felvevői a cégek, ők azonban lassították a számítógépeik lecserélését. Ennek az informatikai szakértő szerint az az oka, hogy nem jönnek ki olyan új PC-k, amelyek lényegesen többet tudnának, mint a korábbiak. Míg a nyolcvanas-kilencvenes években egy számítógép pár év alatt teljesen elavult, mostanra ez a fejlődési sebesség lelassult.

Nagyon sok munkafolyamatban még mindig a PC a legalkalmasabb. Bizonyos számítás-, vagy időigényes feladatokat – műszaki tervezéseket, orvosi alkalmazásokat – nem lehet mobilon végezni.

A mobiltelefónia fejlődése azonban robbanásszerű, s könnyen elképzelhető, hogy három-négy éven belül a mobilok egy dokkoló segítségével teljes értékű munkaállomássá válhatnak – még a cégeknél is.

hirado.hu

28

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe