400 éve halt meg William Shakespeare

Kulturális fesztiválok, rendezvények sorával, új színházi bemutatókkal, a bárdnak szentelt kongresszussal emlékeznek szerte Nagy-Britanniában William Shakespeare (1654-1616) halálának 400. évfordulójára.

Stratford-upon Avonban, az író szülővárosában a hét végén nyitja meg kapuit a Royal Shakespeare Company színház felújított stúdiószínháza, az Other Place, amely mintegy tíz évig volt zárva. A megnyitó napján írókkal, színészekkel találkozhat a közönség. Betekinthetnek az intézmény jelmeztárába, felmászhatnak az épület tornyába, a shakespeare-i osztályteremben a bárd korának, a 15-16. századnak az időszakát idézik meg – adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Megnyílik ismét a látogatók előtt az RSC legrégibb szárnya, a Swan Wing, amelyet helyreállítottak és új kiállítást rendeztek be a színház produkcióinak történetéről. Az angliai városban, az író egykoron lebontott házának helyén új Shakespeare-házat nyit az örökségvédelmi hivatal.

Shakespeare sírjának felirata. (Fotó: AFP)

Shakespeare sírjának felirata. (Fotó: AFP)

Április 23-án – a 400. évfordulón – nagyszabású felvonulást rendeznek a városban, amelyet utcai koncertek, előadások kísérnek, este a Royal Shakespeare Company nagyszabású gálát rendez Károly walesi herceg jelenlétében. Judi Dench, Helen Mirren, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch és Joseph Fiennes részvételével a színészek a író legismertebb drámáinak jeleneteiből adnak elő.

A Shakespeare Live című előadást élőben közvetítik a televíziók és európai számos filmszínházában is látható lesz. Áprilisban lesz irodalmi fesztivál, júliusban költészeti fesztivál. A Szentháromság-templomban, ahol Shakespeare-t megkeresztelték és eltemették, számos koncertet, köztük opera- és kórusmű-bemutatót rendeznek. A város ad otthont júliusban a Shakespeare Világkongresszusnak.

A londoni Globe színház hétvégi fesztiválján 37 új rövidfilmet mutatnak be 37 filmvásznon, amelyeket a Temze partján a Westminstertől a Tower hídig húzódó mintegy négy kilométeres útvonalon állítottak fel. Mindegyik film egy-egy Shakespeare-i művet boncolgat, és olyan helyszíneken forgatták, ahol a drámák eredetileg játszódnak. A Temzén Shakespeare-hajózást szerveznek. A Victoria és Albert Múzeumban versmaratont tartanak, ahol elhangzik a bárd 154 szonettje és az azokra írt 154 kortárs válaszvers.

Oxfordban is jubileumi parádé ünnepli az írót, a Bodleian Könyvtárban kiállítás nyílik, amely a halál témáját járja körül Shakespeare műveiben.

Már második éve nemzetközileg ismert szerzők, köztük Margaret Atwood, Anne Tyler és Jo Nesbo írnak új regényt kedvenc Shakespeare-drámájukból. A Shakespeare retold elnevezésű irodalmi projekt kötetei az évforduló alkalmából húsz országban jelennek meg.

Jeanette Winterson a Téli rege című dráma alapján írta meg The Gap of Time című könyvét, amely a féltékenységről, a gyűlöletről és az identitáskeresésről szóló modern történet.

Szintén olvasható már Howard Jacobson Shylock című műve, melyet A velencei kalmár alapján írt. A Booker-díjas szerző szerint ez Shakespeare “legfelkavaróbb írása, de egy brit regényíró számára, aki történetesen még zsidó is, az egyik legnagyobb kihívás is egyben”.

A tervek szerint még idén megjelenik Anne Tyler írása A makrancos hölgy alapján, jövőre Margaret Atwood A vihar-feldolgozását és Jo Nesbo Macbeth-feldolgozását vehetik kezükbe az olvasók. Tracy Chevalier az Othello, Edward St. Aubyn a Lear király, Gillian Flynn a Hamlet alapján ad ki regényt a sorozat keretében.

hirado.hu

22

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe