Ma ünnepeljük a világháló huszonharmadik születésnapját

1993. április 30-án jelentette be a CERN, hogy a világháló mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes.

Utólag persze tudjuk, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két igazgatója, W. Hoogland és H. Weber által szignált nyilatkozat mekkora forradalmat is jelentett az információcserében.

A web a világ legnagyobb részecskekutató központjában, a kutatások melléktermékeként jött létre.

Tim Berners-Lee, brit tudós eredetileg a CERN kutatói közötti adat, hír és dokumentáció megosztására fejlesztette ki. Megalkotása – a feltaláló szerint – a kétségbeesés műve volt, mert nélküle a CERN-ben, Európa legnagyobb internet csomópontjában igen nehéz volt dolgozni.

A webbel kapcsolatos technológiák többségét, mint az internetet, a hipertextet, a különféle betűtípusú szövegeket már létrehozták, neki „csupán” az volt a dolga, hogy egy absztrakt rendszerbe összerakja őket, hogy azok egy nagyobb, képzeletbeli dokumentációs rendszer lehetséges részei legyenek. A web létrehozásához definiálta az alapfogalmakat (URL, http, html), megírta az első böngésző (web kliens) és webszerver szoftvert.

A kép illusztráció (Fotó: Reuters/Susana Vera)

A kép illusztráció (Fotó: Reuters/Susana Vera)

A www-rendszer három szabványra épül: egy egyedi címre, az URL-re (Uniform Resource Locator), amely megjelöli az adott lap elérhetőségét, az átviteli protokollra, a http-re (Hyper Text Transfer Protocol), amely meghatározza, milyen módon kommunikáljon egymással a böngésző és a kiszolgáló, illetve a hipertextet leíró sztenderdre, a html-re (Hyper Text Markup Language), amely megmondja, hogy a böngésző hogyan jelenítse meg vagy dolgozza fel a szerverekről lekért adatokat.

A html a különböző internetes szervereken elérhető tartalmak felhasználóbarát megjelenítésére alkalmas nyelv. Az online környezet radikálisan új hatásmechanizmusának egyik fontos tulajdonsága is megjelenik benne: grammatikája és lexikai készlete folyamatosan fejlődik, így képes az új, egyre bonyolultabb üzenetek közvetítésére.

Az első magyarországi előadást a webről Tim Berners-Lee egy magyar kutatóval tartotta az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság debreceni konferenciáján. 1992-ben webes próbaszolgáltatást indítottak a KFKI internet klub tagjai, ezt követte 1993 decemberében a BME-n a www-szerver létrehozása Márai Tamás vezetésével, s megszületett az első magyar honlap.

A hálózat mára a mindennapok részévé vált, ezt használjuk munkához, tanuláshoz, pihenéshez és szórakozáshoz egyaránt. Mellékhatásként visszaesett a nyomtatott sajtó, a zenekiadás, a hagyományos televíziózást mostanában kezdi sarokba szorítani streaming tartalmaival az online.

Az eNET 2015-ös kutatása szerint Magyarországon ötből négy hazai internetező olvas naponta a világhálón, miközben az ilyen rendszerességgel tévézők aránya a 30 évesnél fiatalabbak körében már az ötven százalékot sem éri el.

A kutatás összegzése szerint a 30 év alatti fiatalok leginkább a filmek, a zene és az ismeretterjesztő tartalmak iránt érdeklődnek, míg a 30 és 40 év közötti korosztályban a filmek állnak az élen, ezt az egészség, az otthon és a gasztronómia hármasa követi.

A web használata hazánkban is egyre inkább az okostelefonokra terelődik: míg a 40 éves és idősebb korosztályban csak a netezők valamivel több mint fele használ okostelefont, addig a harmincasoknak mintegy 80, a 30 évesnél fiatalabbaknak pedig 87 százaléka.

Egyik árnyoldalként valóságos betegségként megjelent a kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett internetezés jelensége is. A függőségek között új szindrómának számító netkötődés a HáziPatika szerint a dependenciák között a nem kémiai függőségek, vagyis a viselkedési addikciók közé tartozik. Az internetfüggőség sokrétű jelenség: egyesek céltalanul szörföznek a neten, mások közösségi portálokon „élik az életüket”. Sokak internetes játékoktól válnak függővé. A sors iróniája, hogy az okostelefon-függőség ellen mi mással is lehetne harcolni, mint magával az okostelefonnal.

Bizonytalan, de izgalmas

Tim Berners-Lee, azaz Sir Timothy „Tim” John, a világháló (World Wide Web) feltalálója Oxfordban tanult fizikát, szoftvermérnök lett.

1989 márciusában előterjesztést adott be főnökének, Mike Sendallnak az általa World Wide Webnek nevezett információkezelési rendszerről, amely a hipertext és az internet összeházasításával jön létre és lehetővé teszi a globális információmegosztást. Sendall a tanulmánytervre a „Vague, but exciting” (Bizonytalan, de izgalmas) megjegyzést írta és hagyta a kutatót, hogy az intézetben folytatott fő munkája mellett tovább dolgozzon a projektjén.

1994-ben Berners-Lee a neves bostoni műszaki egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) megalapította a W3 Consortiumot, amelyet azóta is igazgat. 2004-ben az angol királynőtől lovagi címet kapott, 2013-ban első alkalommal neki ítélték oda az Erzsébet Királynő Díjat, a technika és a műszaki tudományok kitüntetését. Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee szerény ember, találmányáért semmiféle jogdíjra nem tart igényt, azt mondja: „jó helyen voltam, jó időben.

hirado.hu

32

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe