Gigantikus gumiabroncs-temető lángol Madrid közelében

Európa egyik legnagyobb gumiabroncs temetője gyulladt ki pénteken, a spanyol fővárostól 40 kilométerre, délre fekvő Sesena település közelében.

A lakott területektől távol lévő, 100 hektáros ipari telephelyen körülbelül 90 ezer tonna használt autógumit tároltak. A tűzoltóság tájékoztatása szerint ennek egyötöde ég, hatalmas, gomolygó fekete füsttel. A füstoszlop helyenként 20 méter magasra ér, kilométerekkel távolabb is látni lehet.

(EPA/ISMAEL HERRERO)

(EPA/ISMAEL HERRERO)

A hatóságok tájékoztatása szerint nem kell senkit sem kitelepíteni a tűz miatt, de a közeli autópályán haladó autósok figyelmét felhívták arra, hogy ne húzzák le az ablakot. A legközelebbi településeken élőket arra kérték, hogy lehetőleg tartsák zárva az ajtókat, ablakokat, valamint a gyerekek, az idősek és a légúti betegek ne menjenek a szabadba, ugyanis az égő gumiból az egészségre káros anyagok kerülhetnek a levegőbe.

Sesena település iskolájában a “biztonság kedvéért” úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a tanítást és hazaküldik a gyerekeket.

Francisco Martínez Arroyo, Kasztília-La Mancha környezetvédelmi tanácsosa szerint a tűz eloltása akár napokig is eltarthat. Az időjárás előrejelzések ugyan esőt jósolnak, ami az oltást segíti, de növeli a környezetszennyezés kockázatát – jegyezte meg.

A tűz keletkezésének okát egyelőre csak találgatják, az első vélemények szándékos gyújtogatást feltételeznek.

hirado.hu

28

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe