Az univerzum tele lehet halott idegenekkel

Hiába alakulhatott ki élet más bolygókon, a feltételek jó eséllyel elszálltak, mielőtt magasabb rendű lények kifejlődhettek volna.

Bár komoly erőforrásokat állítottunk a munka szolgálatába, hivatalosan még egyetlen földönkívüli életformát sem fedeztünk fel, nemhogy idegen civilizációt.

Eddig a hírneves SETI program sem vett olyan jelet az űrből, ami értelmes lények létezésére vallana.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem két kutatója, Aditya Chopra és Charley Lineweaver szerint ennek egyszerű oka van: az idegenek halottak.

Most publikált tanulmányukban úgy fogalmaznak: „az univerzum tele lehet halott idegenekkel, amit biztosan sokan csalódottan fogadnak. Ám a világegyetemet semmi nem köti, hogy ne okozzon csalódást”.

A problémát a legendás olasz fizikus, Enrico Fermi fogalmazta meg: ha csakugyan annyi helyen kialakult volna az értelmes élet az univerzumban, már rég meglátogattak volna minket.

Exobolygók a NASA fantáziarajzán. (MTI/EPA/NASA/W. Stenzel)

Exobolygók a NASA fantáziarajzán. (MTI/EPA/NASA/W. Stenzel)

Chopra és Lineweaver szerint az élet az elméletben lakható bolygók többségén nem jutott el a magasabb szintű formákig, akik űrhajót vagy legalább egy hatalmas jeladó berendezést építhettek volna.

A két tudós úgy véli, a bolygók első egymilliárd éve igen rázós időszak, ahol az egysejtű életformáknak lehetősége nyílik tartósítani az élet feltételeit.

Ha ez nem sikerül, akkor a planéta kiszárad, tüzes katlan, vagy fagyos világ lesz belőle és örökre eltemeti az életet.

„Az egysejtűeknek kell szabályozni az üvegházhatású gázokat, ezzel tudják a megfelelő tartományban tartani a felszíni hőmérsékletet, ami a folyékony víz jelenlétéhez szükséges” – részletezték.

Az „újszülött” bolygót egy dühöngő bikaként írják le, amiről a legtöbb próbálkozó leesik.

hirado.hu

291

2 hozzászólás

  • Leszállnánk egy bolygóra és közölnénk, hogy hol lakunk egy civilizációval amely halomra öli a saját fajtáját?! Szerintem most is figyelnek minket, de eszük ágában sincs felvenni velünk a kapcsolatot, mert tisztában vannak azzal, hogy potenciális veszély jelentenénk rájuk. Erőszakosak, fanatikusak, vallásosak, primitívek lehetünk egy olyan intelligens fajhoz képest amely már képes egészen hozzánkig utazni. Szerintem akár ez is lehet annak az oka, hogy nem tudunk róluk.

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe