A testmozgás javítja a memóriát

A testmozgás segít rögzíteni az új információkat, ha valaki a tanulás után négy órával edz egyet.

Nemcsak lazításnak jó, de a tanulásnak is használ, ha az ember időnként leteszi a könyvet és mozog egyet. De nem mindegy ám, hogy mikor – hívják fel rá a figyelmet holland kutatók. A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyjából négy órát érdemes várni a kettő között, ez hozza a legjobb eredményt.

A megfelelően időzített testmozgás segíthet megjegyezni a tanultakat. Illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A megfelelően időzített testmozgás segíthet megjegyezni a tanultakat. Illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Radboud Egyetemen végzett felmérés 72 résztvevőjét nehéz feladat elé állították: 40 percen át kellett 90 képet és a hozzá tartozó helynevet megjegyezniük. Ezután véletlenszerűen három csoportba osztották őket. Az egyik csoportot rögtön az edzőterembe küldték, a második négy órával később követte, a harmadik tagjai pedig egyáltalán nem edzettek. A mozgás 35 perces intervallumedzést jelentett egy szobakerékpáron.

Két nappal később tesztelték, hogy ki mire emlékszik a tanultakból, miközben agyműködésüket MRI géppel figyelték. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy azoknak ragadt meg a fejében legjobban az információ, akik négy órával a tanulás után edzettek. Amikor ezek az emberek helyes válaszokat adtak, az MRI fokozott hippokampusz-működést mutatott.

„Mindez azt sejteti, hogy a megfelelően időzített testedzés javíthatja a hosszú távú memóriát, ezért azt érdemes a tanulmányok közé beiktatni” – olvasható a holland kutatók tanulmányában. Azt viszont továbbra sem tudják, hogy a sport pontosan hogyan hat az emlékezetre.

Egy elmélet szerint a katekolaminok tehetnek róla; ezek a hormonok – mint a dopamin és a noradrenalin – a mellékvesében termelődnek, elválasztásukat pedig serkenti a mozgás.

hirado.hu

11

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe