Új sötét folt tűnt fel a Neptunuszon

A nyolcvanas években már láttak hasonlót, de a 21. században ez az első ilyen megfigyelés a Naprendszer legtávolabbi bolygóján.

A Voyager-2 felvétele a Neptunuszról. (Fotó: NASA)

A Voyager-2 felvétele a Neptunuszról. (Fotó: NASA)

A Hubble űrteleszkóp május 16-án kapott lencsevégre egy sötét foltot a Neptunusz légkörében. A jelenséget légörvényként, meteorológiai jelenségként azonosították.

A gázbolygón nem először észlelnek ilyet; a Voyager 2 űrszonda 1989-ben, míg a Hubble 1994-ben rögzített hasonlót. Csillagászok szerint a Neptunusz sötét foltjai magas nyomású légköri jelenségek, melyeket lencseszerű fehér felhők kísérnek.

A felhők feltehetően metánjég kristályokból állnak, melyek akkor keletkeznek, amikor a légkör gázait az örvény eltereli. „A sötét örvények lencse alakú gázhegyekként vonulnak át a Neptunusz atmoszféráján” – idézi a NASA Mike Wong csillagászt, aki a kaliforniai Berkley Egyetemen értékelte ki a Hubble adatait.

Fehér kísérőfelhőket már tavaly július óta látnak a távoli bolygón. Csillagászok szerint ezek egy a Földről nem látható sötét örvényt követhettek.

A Neptunusz az évek során változatos méretű foltokat produkált, mivel ezek főként a kék hullámhosszokban láthatók, megfigyelésükre a Hubble űrteleszkóp a legalkalmasabb.

hirado.hu

91

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe