Terrortámadás Nizzában – rengeteg halott

A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Hetven fölé emelkedett a halottak száma és száznál is több a sérült. A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud.

A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a súlyos incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.

Nizza (MTI/AP/BMFTV)

Nizza (MTI/AP/BMFTV)

Mivel terrorcselekményre gyanakszanak, a helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon. A halottakon kívül sok a sérült is.

A merénylők a tömeg közé lőttek

A TASZSZ orosz hírügynökség a BMF francia televíziócsatornára hivatkozva jelentette, hogy egy fehér ponyvás teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe, néhány száz métert haladt az emberek között. Ezután a merénylők lőni kezdtek az emberekre, majd tűzharcba keveredtek a rendőrökkel is. E forrás szerint mintegy ötven ember vesztette életét, sokan megsebesültek. A CNN élő műsorában harminc halottról és száz sebesültről beszél.

A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is.

Válságtanácskozást hívott össze a francia elnök

Francois Hollande francia elnök azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze. A francia hatóságok immár egyértelműen terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban sajtóértesülések szerint jelentős mennyiségű fegyvert is találtak. A nizzai ügyészség már mintegy 60-ra becsli a halálos áldozatok számát.

(MTI/EPA/Franck Fernandes)

(MTI/EPA/Franck Fernandes)

Az AFP hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy lelőtték az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét.Hollande telefonon már tanácskozott Manuel Valls miniszterelnökkel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel.A televíziók beszámoltak arról, hogy a gázolás és az azt követő lövöldözés nyomán pánik tört ki a tömegben, a képernyőkön rohanó embereket lehetett látni.

Rendőrségi forrás szerint több mint 70 halálos áldozata van

A rendőrségre hivatkozó francia sajtóbeszámolók szerint hetvennél is többre, legalább 73-ra emelkedett a nizzai tömeges gázolás halálos áldozatainak száma. Megerősítette az információt Twitter-üzenetében a francia üdülőváros polgármestere is.

A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán.

A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után – tette hozzá. Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

Több mint 12 ezer magyar regisztrált konzuli védelemért az országban, a szolgálat ebből a számból szűkíti le, kik azok, akik a régióban tartózkodhatnak – számolt be a szóvivő, aki arról is beszélt, hogy a KKM információ is arról szólnak, hogy a támadót lelőtték, a teherautón pedig fegyvereket és kézigránátokat találtak.

Nem volt túszejtés

A francia belügyminisztérium szóvivője péntekre virradóra Párizsban megerősítette, hogy a rendőrség “semlegesítette” a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Pierre-Henry Brandet ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna. Elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik esetleg elmenekültek.

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.

Az ANSA olasz hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva elmondta: a gázolásos merénylet után a rendőrség felszólította az embereket, hogy azonnal meneküljenek el a helyszínről, mert a járműben vélhetően robbanóanyag is van.

hirado.hu

1,008

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe