Örömszerzésre programozott robotok – holnap már az ágyadban vannak

Egy lepedőn a robottal – ez már korántsem a sci-fi írók területe. A ma záruló „Human Choice and Computers Conference” egyik témája az Associated Press tudósítása szerint az ember úgymond intim kapcsolata robotokkal a digitális korban.

Felvetődött a kérdés, hogy virtuális valóság eszközöknél vajon jobbak lesznek-e robotok a hálószobában? Joel Snell, a Kirkwood College robotika szakértője úgy vélte, hogy igen. Egy interjúban Daily Starnak azt válaszolta, hogy szexrobotok bizonyára általánosan elterjedtté válnak a közeljövőben. Ami előnyös lehet, hiszen gépeket lehet úgy tervezni, hogy tökéletesen megfeleljenek a felhasználói igényeknek.

Részlet az Ex Machina című filmből. (Fotó: AFP)

Részlet az Ex Machina című filmből. (Fotó: AFP)

Charles Ess, a University of Oslo professzora arra figyelmeztetett, hogy nem szabad visszaélni a technikai lehetőségekkel, s az erkölcsök előbbre valók.

Nem ő volt az egyetlen, aki a tudományos közönségnek etikai összefüggésekre hívta fel a figyelmét.

Dr. Kathleen Richardson, a De Montfort University vezető kutatója szervezte a „Campaign Against Sex Robots” elnevezésű, szexrobotok elleni kampányt. Azt akarom – mondta -, hogy az emberek gondolkozzanak el rajta, miért fejlesztünk robotokat. Éppenséggel azért, hogy a kemény, fáradságos munkáktól kíméljük magunkat. Élettelen gépekkel azonban nem lehet bensőséges kapcsolatot létesíteni.

John Snell, az Iowa-i Kirkwood College robotikai specialistája arra figyelmeztetett, hogy mivel bármikor, bárhogy rendelkezésre áll, a robotszex nem kívánt függőségeket okozhat, s szenvedélybetegséggé válhat.

Szakemberek szerint 2050-re a hétköznapi élet része lesz a szexrobot turizmus, házasság és prostitúció.

Utóbbi kapcsán a University of Victoria Management Schooltól Ian Yeoman és Michelle Mars a „Robots, Men, and Sex Tourism” című publikációjában veti fel a jövő amszterdami piros lámpás negyedében működő robotprostituáltak kérdését. Ők legalább nem rabszolgaságba kényszerített, kiszolgáltatott emberek lennének, hanem ellenőrzött, szexuális úton terjedő betegségeket nem hordozó, fertőtlenített szolgáltató gépek lennének, írják.

hirado.hu

110

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe