A dohányosok nem is a cigarettától függenek

Van olyan, aki 60 év dohányzás után egyik pillanatról a másikra képes letenni a cigarettát, és nem is veszi fel újra. Pedig előtte napi két dobozzal szívott. Kevesen ilyen szerencsések. A dohányzásról leszokni gyakran hosszú és nehéz folyamat.

Legtöbben a sokadik nekifutásra szoknak le a dohányzásról. A fő motiváció gyakran az anyagi szempont. Ma már olyan sok helyen tiltják a dohányzást, hogy voltaképpen kellemetlen rágyújtani. Nem így volt rég, amikor még nem szorították ki ennyire a dohányosokat. A dohányzás a közösségi élet része volt, kötődések alakultak ki emiatt.

A legnagyobb hozadék a szabadság érzése

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

A dohányosoknál leszokáskor a fő motiváció a pénz, az egészség vagy esetleg cikinek érzik már rágyújtani. A leszokás után azonban szinte mindenki arról számol be, hogy a legnagyobb hozadék a szabadság érzése.

Pusztán attól, hogy leraktuk a cigit, a dohányzásról való gondolkodásunk még nem változott meg.

Lemondásnak élik meg a leszokást, pedig ez félreértés

Érdekes, hogy a cigaretta, ami önmagában annyi negatívumot hordoz, mégis, ha beszélni kell róla, pozitív kifejezésekkel illetjük. Ha valamiről pozitív szavakat mondok, az a fejemben is úgy jelenik meg. Ily módon, ha leszokunk, valami olyat indikál, hogy „valamivel én kevesebb leszek”. S mivel a dohányos lemondásnak éli meg a leszokást, ezért nehéz, és egy idő után gondolhatja azt, hogy lehetetlen.
Ezért szerencsésebb a dohányosoknak megmutatni, hogy mindaz, amit ők lemondásnak élnek meg, valójában egy félreértés. A dohányzásnak ugyanis nincsenek és soha nem is voltak előnyei. Ezek voltaképp készen kapott kifogások, több generáció ugyanis szinte belenőtt a dohányzásba.

A dohányosok nem is a cigarettától függenek

A fizikai függőség egy nagyon csekély hányada a történetnek, a dohányosok nem is veszik észre, hogy nem a cigitől függenek, hanem a gondolat teszi őket függővé, miszerint szükségük van rá. Nagyon könnyű azt mondani, hogy minden fejben dől el. Csak ha nem tudjuk, ez mit jelent, maga a gondolat nem segít. Mindaddig, míg rosszul gondolkodunk a dohányzásról, addig esélyünk sincs érdemben meghozni a leszokásról való döntést. Ezért nem működnek azok a módszerek, melyek nem kezelik a mentális függőséget.
Ráadásul, ha nem lemondásnak éljük meg a leszokást, nem akarjuk majd pótolni a cigarettát, különösen evéssel nem, így nem jelennek meg a plusz kilók.

Nehezen fér össze a dohányzás a munkával

Egyre kevésbé fér meg a munka és a dohányzás, mint tevékenység. A dolgozókat lassan inni sem engedik el a munkaasztal mellől, nemhogy dohányozni.

A gyermekeknél nagyon fontos a minta, a szülőké, illetve a korcsoporté. Talán amiatt, hogy túl nagy stressz hárul a mostani fiatalokra, elharapództak a rossz magatartásminták. Nagyon fontos, hogy a szülő bizalmi kapcsolatban legyen a gyermekével. Ha ez nincs, a pedagógusoknak kell megakadályozni, hogy egy gyermek elkallódjon.

Forrás: hirado.hu
Az eredeti cikk itt olvasható: „Olyan nincs, hogy elnyomom, és ez volt az utolsó”

32

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe