Friss képek a Szaturnusz legközelebbi holdjáról

Az amerikai űrügynökség csütörtökön friss képeket tett közzé a Szaturnusz egyik holdjáról, a Pánról, amelynek egyedi küllemét hasonlították már repülő csészealjhoz, de töltött tésztához is.

A nyers, feldolgozatlan képeket a Cassini űrszonda készítette március 7-én. Az elrepülés során 24 ezer 572 kilométerre közelítette meg az égitestet.

Ezek a Pánról valaha készült legközelebbi fotók, segédkezet nyújtanak a kutatóknak formájának és geológiájának vizsgálatában.

A Cassini közeli fotója a Pánról. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A Cassini közeli fotója a Pánról. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A NASA weboldalán leírja, a Pán furcsa külleme az úgynevezett egyenlítői gerinc hozadéka, eme tulajdonságán egyik testvérholdjával, az Atlasszal is osztozik.

A gerinc a hold kialakulása folyamán jött lére, mivel az apró Pán a gyűrűk között kering a Szaturnusz körül, menet közben begyűjtve a kósza részecskéket – mondja Preston Dyches, a Sugárhajtási Laboratórium szakembere.

A Pán az óriásbolygó legközelebbi holdja, átlagos sugara 14,1 kilométer, 134 ezer kilométeres távolságban található a Szaturnusztól, az A-gyűrű Encke-résében. Mivel alig 13,8 óra alatt kerüli meg a planétát, terelőholdként ügyködik, miatta marad “nyitva” az Encke-rés, amelynek átmérője 325 kilométer.

A Cassini közeli fotója a Pán szaturnuszi holdról. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A Cassini közeli fotója a Pán szaturnuszi holdról. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Az év első felében a Cassini hazaküldött már fotókat egy másik szaturnuszi holdról, a Tethiszről is, amely igencsak hasonlít a Star Wars Halálcsillagára.

A Cassini a NASA, az ESA és az Olasz Űrügynökség (Agenzia Spaziale Italiana) közös projektje. 2008 júniusában indult küldetésére a szaturnuszi rendszer vizsgálatára.

Szeptemberben missziója véget ér, a Nagy finálé becenévvel illetett zárószakaszban a bolygó felszíne felé veszi az irányt. Eközben is adatokat gyűjt majd a Szaturnusz gravitációjáról, valamint felvételeket készít a gyűrűkről.

hirado.hu

91

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe