Joggal félünk a villámoktól

Az Isten nyila messzire elér. A villám a zivatarfelhőtől akár 40 kilométeres távolságban is lecsap. Hatalmas energia, elképesztő égi jelenség. A világon több száz ember életét oltja ki.

Derült égből villámcsapás. Bár ritkán fordul elő, nem elképzelhetetlen. A villámok akár 40 kilométerre is képesek lecsapni a zivatarfelhőkből. Ez az égi jelenség évente több száz ember életét oltja ki, de korántsem végez mindenkivel, akit elér. A statisztikák szerint a sérültek 25 százaléka hal bele a villámcsapásba.

A villámok kisebb hányada lecsapó, illetve ezeken belül is megkülönböztethetünk negatív és pozitív lecsapó villámot. A negatív a gyakoribb, a pozitív pedig a veszélyesebb, jóval nagyobb energiákat hordoz, illetve nagyon messzire, akár 40 kilométerre is ki tud csapni a zivatarfelhőből.

Forrás: Stockphoto

Forrás: Stockphoto

Teljesen kiszámíthatatlan

A villámlás tulajdonképpen egyfajta elektromos kisülést jelent, amelyet a zivatarfelhőkben lezajló töltésszétválasztás idéz elő. Szerencsére a viharok során keletkező villámok nem mindig érnek földet, akad közülük jó néhány, amelyik már a felhőben kisül. A villámlás útja és működése azonban sokszor kiszámíthatatlan. Még a képzett viharvadászok sem tudhatják pontosan, hogy egy vihar során összesen hány villám csap le és azt sem, hogy hol.

Tudunk védekezni

A villám a tér legmagasabb pontjába szeret becsapni, ahol feszültségkülönbség keletkezik a felhőréteg és a talaj között. Ha mi vagyunk a legmagasabb pont, akkor érdemes leguggolni, beszállni az autóba, mert az körbevezeti a villámban keletkező energiákat.

Súlyosak a következmények

Ha mégis megvan a baj, számolnunk kell vele, hogy a villámcsapás következtében akár három sérüléstípust is elszenvedhetünk.

Amikor egy szervezetbe villám csap, akkor azon keresztül folyik át az az energia, amely a felhők felől jön; ez szívmegálláshoz vezet. A második, ami történik, hogy a kisülés, egy robbanás gyakorlatilag hihetetlen hőenergiát szabadít fel. Ha közel állunk, de olyan szerencsések vagyunk, hogy nem belénk csap a villám, akkor meg is tudunk égni. A harmadik hatás egy hangrobbanás, amely el tud minket dobni, akkor pedig a leérkezés okoz sérülést.

A közhiedelemmel ellentétben a villámcsapás azonban csak ritkán jár égési sérüléssel, és ha fiatal a sérült, akár a teljes gyógyulásban is reménykedhetünk. Idősebb korban viszont súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Olyan tünetek is visszamaradhatnak, mint a végtagbénulás. Az idegrendszerünk ugyanúgy elektromossággal működik, mint például egy villanyhálózat. Az agyunk ugyanúgy kommunikál a kezünkkel, mint ahogy a számítógép a szerverrel, és ezt megbontja a villámcsapás, az energia. Az időseknél ez érzékenyebb.

Mégis a hatalmas hőenergia ellenére miért ritka, hogy égési sérülést is okoz a villámcsapás? Azért, mert mivel földelve vagyunk, így nem marad meg bennünk az energia, átfut rajtunk és csak a szervezetnek csak azok részeit írja át, amelyben elektromos áram van, elektromos árammal működik. Ezért látunk kevés égési sérülést.

Nem mindegy, hol vagyunk épp

Bármilyen meglepő, Amerikában a viharokból származó balesetek hetven százalékát nem a tornádók, hanem a villámcsapások okozzák. Magyarországon évente tucatnyi ember sérül meg. A halálos balesetek száma azonban kevés, mert ha van a közelben hozzáértő segítő, akkor még azt is vissza lehet hozni az élők sorába, akinek szívleállást okozott az ég haragja. A statisztikai adatok szerint ez 10-ből kilencszer sikerül.

Forrás: hirado.hu

Azok az utazók, akik az alábbi linken keresztül foglalnak szállást, bárhol a világon, majd meg is szállnak ott, a kijelentkezés után 10% pénzvisszatérítést kapnak. Booking.com – kedvezmény!

82

Szóljon hozzá! Minden vélemény számít!

Népszerű bejegyzések

Támogasson minket

Ha kedveli a Hírmalmot támogasson minket!

FB Subscribe